lagar och regler fyrhjuling

Skriven av Arvid Axelsson

Att köra en fyrhjuling kan vara en fantastisk upplevelse, full av frihet och äventyr. Men som med alla fordon, kommer det med vissa lagar och regler som måste följas. I Sverige är reglerna för att köra fyrhjulingar ganska specifika och det är viktigt att förstå dem innan du tar till vägarna eller terrängen.

Den här artikeln ger en översikt över de lagar och regler som gäller för att köra fyrhjulingar i Sverige.

Fyrhjulingens klassificering

I Sverige är fyrhjulingar klassificerade i två kategorier: terrängskotrar och terrängvagnar. Terrängskotrar är gjorda för en person, medan terrängvagnar är större och kan bära flera passagerare. Vilken kategori din fyrhjuling faller in under påverkar vilka regler som gäller för den.

Registrering

Fyrhjulingar måste registreras vid Transportstyrelsen. De ska också ha en registreringsskylt. När en fyrhjuling har registrerats klassas den antingen som en terrängskoter (EU-moped klass II) eller som en terrängvagn (lätt terrängvagn eller tung terrängvagn), beroende på dess specifikationer.

Det är däremot enbart visswa typer av fyrhjulingar som är godkända för att bli vägregistrerade. Här kan du hitta vårt test över de bästa vägreggade ATVs du kan köpa.

Förarkort och ålder

För att köra en terrängskoter krävs det att föraren har ett AM-körkort och är minst 15 år gammal. För en lätt terrängvagn krävs ett B-körkort (för personbil) och föraren ska vara minst 18 år. För tunga terrängvagnar krävs ett BE-körkort.

Var får fyrhjulingar köras?

Terrängskotrar får köras på vägar där hastighetsgränsen inte överstiger 50 km/h, medan terrängvagnar får köras på alla offentliga vägar. Dock är det inte tillåtet att köra på motorvägar eller motortrafikleder.

Säkerhet

Hjälm är obligatoriskt när du kör en fyrhjuling. Många väljer att använda en robust crosshjälm, alternativt en bra integralhjälm. Dessutom måste fyrhjulingen vara försäkrad och ha ett giltigt fordonsbesiktning.


Sammanfattning

För att köra en fyrhjuling i Sverige behöver du förstå och följa de lagar och regler som gäller. Genom att följa dessa lagar och regler, kan du njuta av din fyrhjuling på ett säkert och lagligt sätt.


Vanliga frågor

Behöver jag ett körkort för att köra en fyrhjuling?

Ja, du behöver ett körkort för att köra en fyrhjuling. Vilken typ av körkort du behöver beror på fyrhjulingens klassificering.

Får jag köra min fyrhjuling på alla vägar?

Nej, terrängskotrar får bara köras på vägar där hastighetsgränsen inte överstiger 50 km/h. Terrängvagnar får köras på alla offentliga vägar, men det är inte tillåtet att köra på motorvägar eller motortrafikleder.

Vilka säkerhetsregler gäller när jag kör en fyrhjuling?

Det är obligatoriskt att bära hjälm när du kör en fyrhjuling. Dessutom måste din fyrhjuling vara försäkrad och ha ett giltigt fordonsbesiktning.