Elmoped Viarelli GT1e

Skriven av Arvid Axelsson

Viarelli GT1E är en klass 2 moped som sticker ut på marknaden med sin kompakta storlek och attraktiva prislapp. Den ses i de flesta städer runt om i Sverige och har blivit ett populärt val för både ung och gammal.

Den har en tidlös design som passar alla åldrar, och erbjuder en räckvidd på upp till 60 km. Med ett kraftfullt 20 Ah batteri och en kraftfull elmotor från BOSCH, står GT1E stark mot både likasinnade och dyrare konkurrenter.

Design

Viarelli GT1E är byggd på samma chassi som bensinmopeden GT1, en av Sveriges mest sålda mopeder. Den är liten och lätt, vilket gör den smidig att köra. Även om det finns fotpinnar för passagerare, kan det vara svårt att få plats med två personer på grund av mopeden storlek. Det bör noteras att GT1E kan kännas billig och plastig jämfört med andra mopeder i samma prisklass, och dess analoga instrumentpanel kan uppfattas som föråldrad.

Prestanda och funktioner

Viarelli GT1E drivs av en 1000-watt motor och erbjuder tillförlitliga bromsar. Den har ett 20 Ah blybatteri, vilket ger en räckvidd på 60 km. Det är viktigt att notera att batteriet inte är portabelt, och det har en kortare livslängd än ett motsvarande litiumbatteri. Men det finns ingen elmoped i denna prisklass som erbjuder ett litiumbatteri. Laddningstiden för batteriet är 6-8 timmar, vilket gör det idealiskt för över-natt laddning, förutsatt att det finns ett eluttag i närheten av mopeden.

Komfort

Komforten hos GT1E är tillfredsställande när man kör på jämn asfalt, men mopeden passar inte så bra för ojämna eller grusvägar på grund av sin relativt hårda dämpning och små 10-tums hjul. Körställningen kan vara obekväm för längre personer, då benen ofta tar i styret vid kraftigare svängar. Som passagerarfordon för två vuxna, är GT1E inte det bästa alternativet, särskilt om de är större eller längre än genomsnittet.

Sammanfattning

Viarelli GT1E imponerar med sin låga prislapp, men det finns vissa aspekter där den inte lever upp till förväntningarna. Trots dess bra prestanda på pappret, känns GT1E som en sämre version av andra mopeder i samma prisklass. Den icke-portabla blybatterin, den låga kvalitetskänslan och den föråldrade instrumenteringen är de stora nackdelarna. Dessutom är dess storlek inte optimal för längre personer.

Ändå, om du är på jakt efter en billig, kompakt och energieffektiv moped för korta resor, kan Viarelli GT1E vara ett alternativ värt att överväga. Med sin goda räckvidd och smidiga körning, kan den vara ett bra val för vardaglig pendlingskörning eller för resor till skola eller andra aktiviteter.

I slutändan, som med alla fordon, är det viktigt att tänka på dina specifika behov och prioriteringar när du väljer en moped. Om du värderar smidighet och prisvärdhet högt, kan GT1E vara ett bra val för dig. Om du däremot söker högsta kvalitet och komfort, kanske du vill titta på andra alternativ.